Ahlat'ın yöresel lezzetleri – 5

Ahlat'ın yöresel lezzetleri – 5
Bitlis-Ahlat mutfağında sakatatlarla hazırlanan özel yemekler, damakları büyüleyen bir tiyatro sunuyor. İşte bu özel bölgenin yöresel lezzetlerinden bazıları:

Sucuk: Bağırsaklardan Sırlar

Bağırsaklar temizlenir, limon tuzuyla yıkanır, tuzda bekletilir ve ardından temizlenir. İç harcı hazırlanır: Et, bulgur, pirinç, rendelenmiş soğan, baharatlar, salça, maydanoz ve isteğe bağlı baharatlar iyice yoğrulur. İç harç bağırsaklara doldurulup bağlanır. Sıcak suda haşlanan sucuklar daha sonra çömleklere yerleştirilip pişirilir. Servis için ufak ufak doğranarak suyuyla birlikte sunulur.

Kelle Paça: Geleneksel Lezzet

Hayvanın ayakları ve kellesi temizlenir, yıkanır ve tandırda pişirilir. Üzerine sarımsak ilave edilerek servis edilir.

Karın (İşkembe) Kavurması: Aromalı Ziyafet

İşkembe haşlanır, ardından doğranıp kızartılır. Soğan, maydanoz, yeşil biber, acı biber eklenip kavrulur. Az su katılarak hafif ateşte pişirilir ve servis edilir.

Ciğer Kavurması: Özel Dokunuş

Ciğer ve yürek tencereye konup kaynatılır, ardından kızartılır. Servis için hayvanın iç yağı veya normal yağ eklenerek lezzet artırılır.

Yabani Otlarla Yapılan Yemek ve Atıştırmalıklar

Isırgan Otu Şilesi: Yeni Bir Başlangıç

Isırgan otu yıkanır, doğranır ve tereyağında kavrulur. İsteğe bağlı olarak içine salça eklenebilir. Bulgur ilave edilip tekrar kavrulduktan sonra su eklenerek pişirilir.

Tortuk Kavurması: Basit ve Lezzetli

Tortuk önce haşlanır, ardından kızartılarak soğanla kavrulur. Üzerine yumurta eklenip pişirilir.

Parpar (Semizotu) Yemeği: İlkbaharın Lezzeti

Parpar doğranıp yağda kavrulur, ardından pirinç ve su eklenerek pişirilir. Pişerken tuz ilave edilir. İsteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt eklenebilir.

Parpar Salatası: Taze Bir Tadım

Parpar doğranır, üzerine soğan, limon, zeytinyağı ve tuz eklenerek salata şeklinde servis edilir. Ayrıca çiğ olarak tuzlanıp yoğurtla da tüketilebilir.

Isırgan Otu Salatası: İlkbaharın Serinliği

Isırgan otu tazeyken toplanır, yıkanır ve tuzlanır. Üzerine domates, soğan, limon, zeytinyağı eklenerek salata olarak sunulur.

Çireş Şilesi: Lezzetli Çireş Serüveni

Çireş ayıklanır, yıkanır ve yağda soğanla kavrulur. Su eklenerek kaynatılır, ardından bulgur katılıp pişirilir.

Çireş Aşı: Doğanın Lezzeti

Çireş haşlanıp dövmeye ilave edilir. Et ve az miktarda yağ eklendikten sonra pişirilir. Üzerine tereyağı eklenerek servis edilir.

Bitlis-Ahlat'ın yöresel lezzetleri, sakatatlar ve yabani otların sihirli birleşimiyle damakları şenlendiriyor ve geleneksel tatların zenginliğini sunuyor.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.