Bin Yıllık Ceviz Ağaçları Usta Ellerin Dokunuşuyla Sanat Eseri Bastonlara Dönüşüyor

Bin Yıllık Ceviz Ağaçları Usta Ellerin Dokunuşuyla Sanat Eseri Bastonlara Dönüşüyor
Bitlis'in Ahlat ilçesinde, bin yıllık ceviz ağaçlarından elde edilen özel tasarımlı bastonlar, sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Ceviz ağaçlarının doğal desenleriyle öne çıkan bastonlar, ustaların 40 yıllık deneyimiyle şekilleniyor.

Ahlat ilçesindeki bir atölyede, babadan kalma mesleği devam ettiren baston ustası Refa Gökbulak, bin yıllık kök ceviz ağaçlarından yaptıkları bastonlarla sanat eseri dokunuşunu sürdürüyor .İhlas Haber Ajansından edinilen bilgiye göre, her biri doğanın bin yıllık hikayesini taşıyan ceviz ağaçları, Gökbulak'ın ustalığıyla ahşap sanatının incelikli eserlerine dönüşüyor.

Baston ustası Gökbulak, yaptıkları bastonların Ahlat'ın özgün özelliklerini taşıdığını belirtiyor. Bu bastonların en belirgin özelliklerinden biri ise ceviz ağacından yapılması. Hizan ilçesinin kırsalında ve dağlık bölgelerinde yetişen 500 ile bin yıllık kök ceviz ağaçları, bastonların ham maddesini oluşturuyor.

aw077449-16.jpg

Özel Taleplere Uygun Doğal Desenli Bastonlar

Sağladıkları zengin desenleri ve doğal güzellikleri nedeniyle özel talepleri karşılayan bu bastonlar, doğal desenlerinden dolayı motif kullanmadan sade bir şekilde şekillendiriliyor. Gökbulak, yıllar geçtikçe kuruyan ceviz ağaçlarının renk ve desenlerinin daha belirgin hale geldiğini ifade eden Gökbulak,

“Bu atölyede baba mesleğimiz olan baston sanatına 40 yıldır devam etmekteyiz. Ahlat bastonlarının en belirgin özelliği ceviz ağacından yapılmış olmasıdır. Bizler de aslından ödün vermeden bugüne kadar ceviz ağaçlarını kullanmaya devam ettik. Ancak ceviz ağaçları çeşitlilik arz etmektedir. Bu ağaçlar 1’den 5’e kadar numaralandırılmıştır. 5 ve 4 dediğimiz numaralı ağaçlar 500 yılla bin yıl arasında değişmektedir. Bu ağaçlar zamana dayanıklı olduğu için bugüne kadar gelmiş ağaçlardır ve yıllandıkça üzerinden yıllar geçtikçe renk ve desenleri çok daha belirgin hale geliyor. Çok karışık desenleri var. Zaten bu nedenden dolayı da üzerine çok fazla motif kullanmıyoruz, tamamen ağacın renk ve desenlerini korumaya çalışıyoruz. Bu ceviz ağaçları dünyanın hiçbir yerinde olmayan ağaçlardır. Kök ceviz dediğimiz bin yıllık ceviz ağaçları sadece Bitlis’in Hizan ilçesine özel bir ağaçtır. Bu ağaçlar çeşitli alanlarda da kullanılıyor. Ama bastonlarımıza çok büyük zenginlik kattı” dedi.

aw077449-11.jpg

"Devlet büyüklerine ve yurt dışına gönderiliyor"
Bin yıllık ceviz ağaçlarından yapılan bastonların özel tasarımlı bastonlar olduğunu ifade eden Gökbulak,

“Bunlara kemikten çeşitli aksesuarlar takıyoruz. Kafasını bazen kemikten bazen gümüşten yapıyoruz. Renk ve desenleri belirgin olanları hiçbir motif yapmadan sade bırakıyoruz. Çünkü müşterilerimizde doğal istiyor. Bizler üzerine vernik de kullanmıyoruz. Mat ve doğal kalması içinde cila ve özel ceviz yağları kullanıyoruz. Ceviz ağacından yapılan bastonlar çok asil bastonlardır. Bizim özel tasarımlı bastonlarımız arasında en fazla talep edilen bastonlardır. Çeşitli devlet büyüklerine özel olarak sipariş veriliyor. Yurt dışına gidiyor. İş dünyasından talep oluyor. Pazar alanında gittikçe payı büyüyor" diye konuştu.

aw077449-14.jpg

Baston fiyatlarının bin liradan başladığını söyleyen Gökbulak,

“Sade bastonlar 4-5 bin lira arasında değişiyor. Çeşitli aksesuar taktığımızda, kafaları kemik ve gümüş olduğunda ve tezhip işleme yaptığımızda bunların maliyeti artırıyor. Onlar da 10 bin ve üzeri fiyatlarla satışa sunuluyor” şeklinde konuştu.

aw077449-06-001.jpg

aw077449-10-001.jpg

aw077449-02-001.jpg

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.