Bitlis'te Yayla Muzunun Fiyatı Dudak Uçuklattı

Doğal olarak yetişen ve 'yayla muzu' olarak bilinen uçkun, Bitlis'in Tatvan ilçesinde 150 TL'lik fiyatıyla dikkat çekiyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu olarak sevilen ekşimsi uçkun bitkisi, Bitlis'in Tatvan ilçesinde dikkat çekici bir fiyatla satışa sunuluyor. Dağların yüksek zirvelerinden zorluklarla toplanan ve kilosu 150 TL'ye kadar alıcı bulan yayla muzu, bölge insanının önemli geçim kaynaklarından biri haline geldi.

basliksiz-1-2024-04-16t121527-150-15-001.jpg

Anamur Muzunu üçe katladı

Vatandaşlar, binbir zorlukla topladıkları uçkunları şehir merkezindeki tezgahlarda satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Ayrıca, bu bitkinin özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Kilosu 150 TL olan yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katlayarak dikkatleri üzerine çekiyor.

Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi.

basliksiz-1-2024-04-16t121527-150-16.jpg

Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.