6 Saatten Az Uyuyanlar Dikkat! Uzmanlar Uyarıyor

6 Saatten Az Uyuyanlar Dikkat! Uzmanlar Uyarıyor
Uykunun genel sağlık için kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Uzman Psikolog Selin Erekli, 6 saatten az uyumanın potansiyel zararlara yol açabileceğini söyledi.

Uykunun yaşamsal önemine dikkat çeken Uzman Psikolog Selin Erekli, yetersiz uyku almanın potansiyel zararlarına ilişkin uyarılarda bulundu. İlke haber Ajansı'nın servis ettiği habere göre; İşte Erekli'nin belirttiği 6 saatten az uyumanın açtığı 7 potansiyel zararı şöyle anlattı.

Konsantrasyon ve Dikkat Azalması: Uyku eksikliği bilişsel işlevlerde bozulmaya yol açabilir. Konsantrasyon kaybı, dikkat eksikliği ve hafıza sorunları yaşanabilir.

Fiziksel ve Zihinsel Performans Azalması: Uykusuzluk, günlük aktivitelerde ve çalışmada performans düşüklüğüne neden olabilir. Fiziksel performans ve reaksiyon süreleri etkilenebilir.

Duygu Durum Bozuklukları: Uyku eksikliği stres, gerginlik, irritabilite ve duygu durum değişikliklerine neden olabilir. Kronik uykusuzluk depresyon ve anksiyete riskini artırabilir.

Bağışıklık Sistemi Zayıflığı: Uyku, bağışıklık sistemini güçlendiren bir süreçtir. Yetersiz uyku, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve vücut direncini düşürebilir.

Metabolizma Problemleri: Uyku eksikliği insülin direncini artırabilir ve tip 2 diyabet riskini yükseltebilir. Ayrıca, iştah artışına ve kilo alımına neden olabilir.

Kalp Sağlığı Sorunları: Uyku eksikliği hipertansiyon, kalp krizi ve inme riskini artırabilir. Uyku düzensizlikleri kalp ritim bozukluklarına yol açabilir.

Bilinçaltı Etkiler: Uykusuzluk, hızlı göz hareketleri (REM) uykusu sırasında rüyaların gerçekleşmesini etkileyebilir ve zihinsel sağlığı etkileyebilir.

Erekli, bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve etkili performans gösterebilmek için düzenli bir uyku düzenine sahip olmalarının önemini vurguluyor.

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.