Bitlislilerin bol bol tükettiği bu besin B12 deposu çıktı! B12 eksikliğinin belirtileri neler?

Bitlislilerin bol bol tükettiği bu besin B12 deposu çıktı! B12 eksikliğinin belirtileri neler?
Denge kaybı, yorulma, halsizlik, nefes darlığı, cilt ve tırnak sorunları, karıncalanma, uyuşma, hafıza sorunları gibi birçok sorun ortaya çıkabilir. B12 bakımından zengin olan bu besinler ile bu sorunları önlemek mümkün! İşte detaylar…

İnsan vücudu vitamin üretemez ve bu nedenle vitamin takviyesinin dışarıdan besinler ile sağlanması gerekir. Bu noktada tüketilen gıdalar, içerdikleri vitamin grupları ile vücudumuza katkı sağlar. En önemli vitaminlerden biri olan B12 vitamini, vücutta eksik olması halinde birçok rahatsızlığın görülmesine neden olabilir. Bu nedenle de B12 bakımından zengin gıdaları tüketmek oldukça önemlidir.

B12 bakımından zengin besinler dendiğinde akla genellikle ilk olarak ciğer gelir. Başta ciğer olmak üzere bu vitamini zengin şekilde içeren gıdalar arasında kırmızı et ürünleri de vardır. Ayrıca süt, balık ve yumurta gibi diğer hayvansal gıdalarda da B12 vitamini bolca bulunur. Ancak bu besinleri fazla tüketmek, B12 açısından faydalı olsa da başka yönlerden zararlı olabilir. İşte detaylar…

B12 BAKIMINDAN ZENGİN YİYECEKLER

demir-ve-b12-vitamini.webp

B12 bakımından zengin gıdalar arasında başta ciğer olmak üzere kırmızı etler, balık, yumurta, süt ve sakatatlar bulunur. Ancak B12 açısından zengin olan besinler genellikle yüksek kolesterol de içerir. Bu nedenle bu besinlerin dengeli biçimde tüketilmesi gerekir. Zira B12 ihtiyacı karşılanırken, yüksek kolesterol sorunu da ortaya çıkabilir.

B12 kaynaklarından biri olan yumurta, günlük bir adet tüketildiğinde vücudun B12 ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılar. Aynı zamanda bir yumurta günlük kolesterol ihtiyacının da yaklaşık yüzde 60’ını tek başına karşılar. Bu nedenle tüketimlerin dengeli olması gerekir.

B12 EKSİKLİĞİNDE ORTAYA ÇIKAN BELİRTİLER

B12 eksikliği yaşandığında yorgunluk, halsizlik, hafıza kaybı, anemi, nefes darlığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca sinir sistemine bağlı problemler de bu eksiklik nedeniyle görülebilir. Bunlar arasında koordinasyon bozukluğu, karıncalanma, uyuşma, güçsüzlük gibi sorunlar yer alabilir.

Bu tür rahatsızlıkların görülmemesi veya en aza indirilmesi için B12 vitaminini dengeli beslenerek sağlayabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.