Kulak Problemlerine Sebep Olan 7 Etken

Kulak Problemlerine Sebep Olan 7 Etken
Kulakların fazlasıyla hassas olduğunu belirten uzmanlar, bazı davranış ve durumların kulaklara zarar verebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. İşte, kulaklara zarar verebilecek 7 etken ve alınması gereken önlemler..."

Kulaklar, vücudumuzun önemli bir duyu organı olmasının yanı sıra dengemizi de sağlayan önemli bir sistem içerir. Kulak sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunmaktadır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, kulaklara zarar verebilecek 7 durumu açıkladı.

  1. Yüksek Ses ve Gürültü: Kulaklar, duyma yetenekleriyle bilinen hassas organlardır ve yüksek sesle maruz kalma, işitme kaybına neden olabilir. Uzmanlara göre, yüksek sesle müzik dinlemek, kulak korumasız silah atışları, yüksek sesli ortamlarda çalışmak veya eğlence merkezlerinde bulunmak, kulaklara zarar vererek çınlama hissine yol açabilir. İşitme kaybı, kişiden kişiye farklılık gösterir ve yüksek sese maruz kalma derecesi ve süresine bağlı olarak kalıcı veya geçici olabilir.

  2. Kulak Temizleme Çubukları: Kulak kirini temizlemek için kullanılan kulak temizleme çubukları, aslında kulaklara zarar verebilir. Çünkü kulaklar, kendi kendine temizlenme mekanizmasına sahiptir. Çubuklarla yapılan temizlik, kulak kirini daha da içeri itebilir ve kulak zarına zarar verebilir.

  3. Kulak Damlaları: Kulak damlaları, kulak sağlığını olumlu etkilemek adına kullanılan yaygın ürünlerden biri olmasına rağmen, içerdikleri maddelerin doğru seçilmemesi veya bilinçsiz kullanılması ciddi sorunlara yol açabilir. Uzmanlar, özellikle Gentamisin gibi zararlı etken maddeler içeren kulak damlalarının kulak sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceği konusunda uyarıyor.

    Bu tür damlaların rastgele ve bilinçsizce kullanılmasının, kulakta mantar enfeksiyonu ve iltihap gibi sorunlara zemin hazırlayabileceğini belirten uzmanlar, içerisinde bulunan karışımların kulak kanalındaki pH dengesini bozarak ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.

  4. Cep Telefonları: Cep telefonları, radyasyon ve elektromanyetik dalga yayarak kulağa zarar verebilir. Özellikle ilk arama esnasında kulağa tutulması en fazla elektromanyetik dalga yayarak kulakta çınlamaya, zonklama ve derinden ağrı hissi oluşmasına neden olabilir. Cep telefonu ile çok fazla konuşmak zorunda kalan insanlar kulaklık kullanmalıdır. Yine bu telefonların içerisinde yer alan lityum pillerin fazla ısınmasına bağlı patlama riski mevcuttur. Bunlar başa yakın pozisyonda tutulduğunda patlarsa kafaya zarar vererek hayati risk taşır.

  5. Sigara ve İlaçlar: Kan damarlarında meydana gelen bozulma, kan akışını engelleyerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle küçük kılcal damarları etkileyen sigara, kan akımını kısıtlayarak işitme organının kan akışını da olumsuz etkileyebilir.

    Sigara içmek aynı zamanda bazı antibiyotikler ve kemoterapi ilaçları gibi zorunlu kullanılan ilaçlarla birleştiğinde işitme hücrelerine kalıcı zarar verebilir. Bu tür ilaçların kullanımı sırasında düzenli olarak doktor kontrolünde olmak önemlidir. Sigaranın neden olduğu kan dolaşımı problemleri, işitme kaybına sebep olabilir

  6. Piercing: Piercing, uygun hijyen koşulları sağlanmadan yapıldığında kulak kıkırdağında erimeye neden olarak kulak şeklinin bozulmasına yol açabilir. Kulak kıkırdağına yapılan delme işlemleri mutlaka uzman hekim kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Ayrıca, kulağa takılan küpelerin kalitesiz malzemelerden yapılmış olması alerjik reaksiyonlara neden olarak kaşıntı ve şişmeye yol açabilir, hatta enfeksiyon riskini artırabilir.

  7. Baş Dönmesi Kulaklar, sadece duyma göreviyle kalmayıp aynı zamanda dengenin sağlanmasında da önemli bir rol oynar. Baş dönmesi, kulakta çınlama, basınç artışı ve kulakta tıkanma hissi, iç kulaktaki denge sisteminin etkilendiğini gösterir. Bu belirtiler hafife alındığında zamanla işitme organının da zarar görmesine neden olabilir. Denge sistemini etkileyen faktörler, işitme üzerinde de olumsuz etkilere yol açabilir. Bu sebeple baş dönmesi sorunu yaşayan bireylerin durumu, kulak burun boğaz hekimleri tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.(İLKHA)

Kaynak:İlke Haber Ajansı (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.