Migrenin tek nedenini stres sananlar yanılıyor! Uzmanlar uyardı... O besinlerin tek lokması bile atağı tetikleyebilir

Migrenin tek nedenini stres sananlar yanılıyor! Uzmanlar uyardı... O besinlerin tek lokması bile atağı tetikleyebilir
Toplumda yaygın görülen migren hastalığına ilişkin uzmanlardan önemli bir açıklama geldi. Geçmek bilmeyen migren ataklarının bazı yiyecek ve içecekler yüzünden tetiklendiğini belirten uzmanlar, tüketicileri uyardı.

Birçok kişide görülen ve yalnızca ülkemizde değil pek çok dünya ülkesinde yaygın olan migren, uzmanların araştırmalarına konu oldu. Uzun süren ve kişiye tabiri caizse hayatı dar eden migren atakları üzerine bir çalışma yürüten uzmanlar, şaşırtan sonuçlara ulaştı.

Kişinin yaşam kalitesini oldukça düşüren migren ataklarına çok çeşitli faktörlerin sebep olabileceğini belirten uzmanlar, ayrıca bazı yiyecek ve içeceklerin de atakları tetiklediklerini belirtti. Peki, migren neden olur? Migreni tetikleyen gıdalar hangileri? İşte ayrıntılar…

BU YİYECEK VE İÇECEKLERE DİKKAT

hemiplejik-migren-nedir.jpg

Migren atakları sebebi ile zor anlar yaşayan kişilerin mutlaka uzak durmaları gereken bazı yiyecek ve içecekler şu şekilde:

  • Çikolata ve kahve: Kafein oranları yüksek olduğu için hücreleri uyarırlar. O uyarılar da migren atağının gelişmesine sebep olabilir.
  • Eski süt ürünleri: Brie, öedar ve mavi peynir, amino asit tiramin barındırır. Bu içerik, migren atağını tetikler.
  • İşlenmiş et ürünleri: Nitrat içerebilen sucuk, sosis ve pastırma gibi şarküteri ürünleri damar genişliğine sebep olabilir. Bu da migren atağını başlatır.
  • Enerji içecekleri: Birçok kişi tarafından tüketilen enerji içeceklerinde bol miktarda B3 vitamini bulunur. Bu vitaminin fazla alınması, migren ataklarının sıklaşmasına yol açar.

MİGREN NEDİR, NEDEN OLUR?

Başta genetik olmak üzere pek çok faktör sonucunda ortaya çıkabilen migren hastalığı, beyinde bulunan sinirler ve kan damarlarında oluşan değişikler neticesinde ortaya çıkan bir tip baş ağrısıdır. Migreni bulunan kişilerde ataklara karşı duyarlı bir sinir sistemi de bulunur.

Migren atakları, çevresel birtakım faktörler ile tetiklenebilir. Atağın tetiklenmesi ile beyinde hareketlilik başlar. Kan damarları genişler, sinirlerde inflamasyon görülür. Sonuç olarak trigeminal sinir aktif hale gelir ve migren oluşur. Migren ataklarının süreleri kişiden kişiye göre değişmek ile birlikte 30 dakika ile 2-3 gün arası sürebilir.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.