Vaka sayısı giderek artıyor! Uzman isim uyardı... O hastalığa yakalanan kurtulamayacak! 'Bunları yapmayın'

Vaka sayısı giderek artıyor! Uzman isim uyardı... O hastalığa yakalanan kurtulamayacak! 'Bunları yapmayın'
Dünya genelinde kabul gören Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında konuşan uzman isim, vatandaşları uyardı. Vaka sayısının artığına dikkat çeken Prof. Dr. Topçu, önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Çağımızın hekimler tarafından da tedirginlik ile karşılanan başlıca hastalıkları arasında yer alan kanser, giderek yayılmaya başladı. Tıpkı bir gribal enfeksiyon gibi yayılan ve yaş- cinsiyet fark etmeksizin herkeste gözlenebilen bu rahatsızlık, vatandaşları korkutmaya başladı.

Genetik faktörlerden sağlıksız beslenmeye kadar birçok faktörün etkisi ile ortaya çıkan kanser türleri bilim insanları tarafından yakın takip altına alındı. Bu kapsamda özellikle akciğer kanserine dikkat çeken Prof. Dr. Salih Topçu, vaka sayısının artığını bildirdi. Peki akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanserinin belirtileri neler? İşte detaylar…

“BİRİNCİL FAKTÖR SİGARA”

akciger-kanseri-belirtileri-buyuk-anadolu-hastanesi.jpg

17 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Günü kapsamında bir etkinlik düzenlendi. İzmit Belediye Spor İşleri Müdürlüğü ve Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği ortaklığında düzenlenen etkinlikte önemli bilgilere yer verildi.

Etkinlik kapsamında konuşan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Salih Topçu, hastalığa sebep olan birincil faktörün ‘sigara’ olduğunu bildirdi. Son dönemlerde vaka sayısının artığını belirten Topçu, belirtilerin hafife alınmaması gerektiğini ifade etti.

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELER?

Akciğer kanserinin, kanser türlerinin en tehlikelilerinden biri olduğunu belirten uzmanlar, en ufak bir belirtide dahi hekime başvurulması gerektiğini ifade etti. Erken tanının yaşamın devamlılığı adına önemli olduğunu belirten uzmanlar, akciğer kanserinin başlıca belirtilerini şu şekilde sıraladı:

  • Yutmada güçlük
  • Kanlı balgam
  • Ses kısıklığı
  • Göğüs ağrısı
  • İştah kaybı
  • Ani kilo kaybı
  • Geçmeyen ve giderek daha da ağırlaşan öksürük
  • Nefes darlığı
  • Hırıltılı solunum

Uzmanlara göre akciğer kanserine sebep olan başlıca faktör sigara kullanımıdır. Yanı sıra hiç sigara kullanmamış olan kişilere de kanser teşhisinin konulduğu bilinir. Pasif içicilerin de risk grubu içerisinde olduklarını belirten uzmanlar, bu kapsamda mutlaka sigaran uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Sigaranın yanı sıra; genetik, asbest, hava kirliliği ve radon gazı gibi faktörlerin de akciğer kanserine yol açtığını belirten uzmanlar, içme sularında bulunan arseniğin de kansere sebep olabileceğini bildirdi.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.