'Zararı yok' diye düşünenlere uzmanlardan elektronik sigara uyarısı! ‘Kısırlık, kalp krizi, inme, kanser…’

'Zararı yok' diye düşünenlere uzmanlardan elektronik sigara uyarısı! ‘Kısırlık, kalp krizi, inme, kanser…’
Son dönemlerde birçok kişi tarafından kullanılan elektronik sigaralara ilişkin önemli uyarılar geldi. Uzmanlar, tütün ürünlerine göre daha az zararlı oldukları düşünülen elektronik sigaralar ile ilgili konuştu.

Son dönemlerde arka arkaya aldıkları zamlar ile gündemden düşmeyen tütün ürünleri, birçok tütün tiryakisinin tepkisine yol açtı. Normal dönemlerde senede iki kere güncellenen sigara fiyatlarının bu sene birçok kez güncellenmesini ağır eleştiren kullanıcılar özellikle sosyal medya hesapları üzerinden tepkilerini göstermeye devam ederlerken kullanımı artan elektronik sigaralar ile ilgili de önemli uyarılar yapıldı.

Son yıllarda özellikle gençler arasında popüler hale gelen ve ülkemizin yanı sıra farklı ülkelerde de sık sık rastlanılan elektronik sigaralar, uzmanların araştırmalarına konu oldu. Kimi zaman normal sigaradan uzaklaşmak kimi zaman ise daha az zararlı olduğu düşüncesi ile başlanılan elektronik sigaraların sanıldıkları kadar masum olmadıklarını belirten uzman isim, önemli uyarılarda bulundu.

AKCİĞER SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

6476e4ccae0a8f1c4039df04.webp

Yaygınlaşan elektronik sigaralar ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Recep Erol Sezer, bu tip sigaraların da zararlı kimyasallar içerdiklerini vurguladı. Özellikle akciğer üzerinde ciddi hasarlara sebep olabilen elektronik sigaralarda üretilen buhar, aset ve akrolein gibi maddelere dikkat çeken Sezer, bu maddelerin akciğerlerde iltihaplanmalara ve hatta akciğer kanserine sebep olabileceklerini bildirdi.

ELEKTRONİK SİGARA KULLANIMININ ZARARLARI

Elektronik sigaraların akciğerlerin yanı sıra kalp ve damar sağlığı üzerinde de ciddi bir role sahip olduklarını ifade eden Sezer, vücut içi iltihaplanmaların bu tip cihazlar ile ilişkilendirilebildiğini belirtti. Ani felç, kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıkların elektronik sigara kullanımı ile tetiklendiğini ifade eden Sezer, hayati risklerin ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Elektronik sigaraların sanılanın aksine nikotin bağımlılığının oluşumuna da katkı sunduğunu belirten uzman isim, gençlerin bu konuda dikkatli davranmaları gerektiğini belirtti. Tüm bunların dışında elektronik sigara kullanımının üreme sağlığına da zarar verdiğini vurgulayan Sezer, bu tip cihazların kısırlık riskini artırdığına dikkat çekti. Üreme sağlığı ile elektronik sigara kullanımı ilişkisine dair daha net bir sonuca ulaşılabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin de bilgisini veren Sezer, her tütün ürünü için geçerli olduğu gibi bu cihazın da insan sağlığına zarar verdiğini bildirdi.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.